Get Adobe Flash player
Archív
Tech Soup
button techsoup.cz

Prosíme, podpořte těžce zdravotně postižené.

      Cca 70 procent těžce zdravotně postižených lidí žije v domácím prostředí, a jsou zcela závislí na pomoci rodiny, sousedů, pečovatelské služby. Nejbližší rodinní příslušníci i sousedé jsou většinou ochotni pomoci v jakoukoliv dobu a k tomu slouží
i finanční dávky na péči. Někteří mladší TZP díky těmto dávkám pracují a vrací část prostředků do systému (neznáme nikoho, kdo pracuje a žije v ústavu).
      Pokud budou uzákoněny jako příjemci dávek instituce,
s pevnou pracovní dobou s cílem finančních zisků, pro  těžce imobilní osoby skončí možnost svobodného rozhodování o svém osudu a nutně dojde postupně ke zhoršení zdravotního stavu. Lidé kteří se díky zhoršené domácí péči dostanou do zdravotnického zařízení odčerpají ze státních prostředků neporovnatelně více prostředků nežli činí „uspořené“ za příspěvky na péči.
      Některé „úsporné“ návrhy poslanců, kteří se prezentují jako znalci prostředí zdravotně postižených občanů mohou být nejenom nemorální, ale navíc i ekonomicky nevýhodné.
      Chápeme, že zadlužení státu nutí politiky hledat všechny možné cesty k zlepšení ekonomiky, ale dosavadní návrhy na úspory v oblasti zdravotně postižených považujeme pouze za likvidaci prevence 
      Vracíme se zpět, za člověka začnou rozhodovat instituce a poslední slovo budou mít ústavy, které mají úplně jiné finanční nároky!!!
      Pokud porovnáme průměrné příjmy a průměrné sociální dávky pro Z.P. – současnost začíná značně pokulhávat za dobou před rokem 1998!!!
      Nemáme ani politické ambice, ani nejsme hmotně zainteresovaní, jsme sociální dobrovolníci a navrhovaný zákon považujeme za nešťastný!
      Dovolte jeden citát z časopisu MŮŽEŠ: „Kdyby se v této zemi ušetřila jen setina korupčních peněz, má celá sociální sféra klid a může pomáhat“
      Svůj nesouhlas s posledními událostmi projevila třeba socioložka Jiřina Šiklová, Tomio Okamura, Rada Bariéry ,NRZP ČR.

Za sdružení zdravotně postižených Náchod
předsedkyně Olga Frühaufová Miroslav Čiháček a cca 250 členů.